Miben van vas? Vastartalmú ételek táblázata

Kismamák étrendjében elengedhetetlen a vas. Vashiányos állapot esetén pótolásra szorulunk. Hogy miben van sok vas?

Vaspótló készítményekben persze. Ezek közül is azt érdemes választani, ami jól hasznosul. Például ez itt.  Ez mellé a táplálkozásunkal is “rásegíthetünk”. A lenti táblázat segít abban, hogy milyen élelmiszert csempésszünk az étrendünkben a vaspótlás érdekében.

Jó tudni, hogy főzés során az ételek nem vesztenek vastartalmukból, valamint a fűszerezés is vasforrásként szolgál. Persze, ha fűszer nem só vagy vegeta. Legyünk kreatívak, mert a szárított fűszereknek igen nagy a vastartalmuk. Például: kakukkfű (1 ek 3,7 mg vas), petrezselyem (1 ek 1,9 mg vas), fodormenta (1 ek 1,8 mg vas), bors, majoranna, kumin, kapor, oreganó, babérlevél, koriander, bazsalikom, rozmaring, csombor, köménymag, görögszéna, tárkony, turbolya (1 ek 0,9 mg vas).

Hem vasat tartalmazó étel

Vastartalom 100 g ételben

Nem-hem vasat tartalmazó étel

Vastartalom 100 g ételben

kacsamáj

30 mg

Szárított vargánya

90 mg

sertésmáj

18 mg

Kakaópor (100%-os)

36 mg

csirkemáj

13 mg

mogyoró

35 mg

pulykamáj

12 mg

zabpehely

31 mg

birkamáj

10 mg

mák

22 mg

Libamáj

7 mg

tökmag

15 mg

marhamáj

6,8 mg

Friss csipkebogyó

10 mg

vörös húsok

3-4mg

Száraz bab

7 mg

Szardinia

3 mg

Pörkölt napraforgómag

6 mg

pulykahús

2-3 mg

Szárított sárgabarack

6 mg

Tonhal

2 mg

lencse

5 mg

csirkehús

1 mg

szilva

5 mg

lazac

1 mg

sóska

4,6 mg

ribiszke

4,5 mg

spenót

4 mg

dió

4 mg

tojássárgája

3,5 mg

földimogyoró

3 mg

körte

2 mg

11 comments on “Miben van vas? Vastartalmú ételek táblázata”

  1. Palkó Miklós Válasz

    Köszönöm a táblázatot, mert nagyon korrekt módon leírja a lényeget! :-)
    Egy dolgot viszont muszáj vagyok leírni. A létező összes egészségügyi és kutatói vizsgálat illetve kísérlet kimutatja, hogy a hagyományos főzési folyamatoknál a vas tartalom 95%-a távozik az ételekből! Ez sajnos már tényként kezelendő. Oda kell figyelni az ételek készítésénèl a modernebb megoldásokra.

    • memoni Válasz

      én is úgy tudom, hogy a vas nem rombolódik főzés hatására, ellenben pl a c-vitamin igen. A vas nem hőérzékeny

  2. Judit Válasz

    Rákérdeztem még egyszer a dietetikusnál, és továbbra is azt a választ kapom, hogy az ételek vastartaloma nem változik sem főzés, sem sütés során. Volna esetleg hivatkozás az említett kutatási vizsgálatokra, a vegyészi énem is nagyon kiváncsi rá:-)

  3. Lacziné Éva Válasz

    Kedves Palkó Miklós! Téves az az információ, amely szerint az ételek főzés és sütés közben vagyis hőkezelés során veszítenének vas tartalmukból. Megmarad az az utolsó mg-ig az elkészített ételben. Talán a vitaminokkal keveri össze, amiknek nagy részük valóban megsemmisül a főzés során. Azoknak is csak bizonyos fajtájuk! :D Az ásványi sókkal együtt a vastartalom is megmarad.

  4. Kiss Viktória Válasz

    30hetes kismama vagyok. Asszt hallotam a vas jo a légszomjra?, Ez igaz?????

    • Kismamadiéta Blog Válasz

      Szia,

      Vaspótlás sokszor javasolt terhesség alatt, de ezzel kapcsolatban a nőgyógyász fog tájékoztatni a véreredményeid alapján. A légszomjra szerintem azonban nem hoz áttörő megoldást. Az többnyire a növekvő baba okozza :-)

  5. Bauge Julianna Válasz

    En azt hallottam, hogy a vereshurka is sok vasat tartalmaz. Nem lattam a tablazatban.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>