Mit ne együnk terhesség alatt?

mit ne együnk terhesség alattA “mit ne együnk terhesség alatt” ugyanolyan fontos kérdés, mint a “mit együnk”, azonban hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Manapság annyira elveszünk az információk sokaságában, hogy elfelejtünk a józan paraszt eszünkre hallgatni és már-már pánik hangulatba kerülünk, ha valami nem úgy zajlik a terhességünk alatt, mint ahogy az a könyvekben le van írva.

Az első és legfontosabb dolog, amit tehetünk: Dőljünk hátra és élvezzük a terhességet! A második pedig: Figyeljük a testünk jelzéseit! Ha valami nem jó a picinek, azt a úgyis jelzi a testünk (pl. nem bírjuk megenni az alig füstölt házikolbászt, vagy a kávé szagától is émelyeg a gyomrunk, de légyünk okosak, hisz a kívánosság csalóka is lehet, amiről itt már beszéltünk).

A “mit nem lehet enni” témában gyakran olvashatunk hajmeresztő és misztikus dolgokat.  A véres csirkecomb tilátsa hagyján, de az, hogy nem lehet enni paradicsomot, petrezselyem az szimplán butaság.

Ehetünk-e petrezselyemet?

Igen. Habár nagyon (nagyon) nagy mennyiségban, vízhajtó hatása van és méhösszehúzodásokat okozhat, étkezéskor nem tudunk annyi pertezselymet elfogyasztani, hogy galibát okozzon. Főzésre, levesbe, ételek ízesítésére minden további nélkül fogyasztható terhes kismamák által.

Ehetünk-e paradicsomot?

Igen. Sőt, kell is. A paradicsom C-vitamin tartalma segít a szervezet méreganyagainak “kipucolásában”. Mésztartalma, amit a csontok és fogak egészségéhez kell verhetetlen a növényvilágban. Vastartalma pedig ötször olyan magas, mint a tojásnak. Paradicsomlé fogyasztása növeli a hemoglobin szintet, erősíti a májat, a tüdőt, növeli a memóriát (ránk is fér :) ), csökkenti a vérnyomást, védi a bőrt. Egyszóval 100%-os kismama-barát ételt tisztelhetünk benne.

Ihatunk-e esténként egy pohár bort?

Nos vannak orvosok, akik szerint igen. DE, mielőtt elfogyasztanánk egy kupica bort, jobb ha a következőkkel tisztában vagyunk: Az elfogyasztott alkohol bekerül a kisbabánk vérkeringésébe is, ugyanolyan koncentrációban, mint a mi vérünkben van, viszont kétszer lassabban ürül ki, ráadásul a kisbabánk méreteihez képest a dózis túl magas. Az alkohol fogyasztása, mint minden kábítószeré komoly szülési komplikációkhoz és fejlődési rendelleneségekhez vezethet. Van olyan orvos, aki napi egy pohár bort engedélyez a vérképzés miatt, de erre jobb módszer is van: Vérképzés alkohol nélkül. Ha este a vacsora mellé bort kívánunk, készítsünk inkább egy Bloody Mary koktélt (persze vodka nélkül), vagy egy céklaturmixot. Töltsük bele egy boros pohárba, indítsuk be a fantáziánkat, és a feeling máris megvan … a káros hatások nélkül.

Nyers hal avagy sushi?

Sayonara sushi! A nyers halat tartalmazó japán különlegesség terhesség alatt szigorúan tilos, mert a  nyers húsban lévő paraziták és baktériumok betegségeket okozhatnak. S ha már itt a tartunk a füstölt halaknak is búcsut mondhatunk a lisztéria veszély miatt.

Ehetünk-e tengeri halakat?

Habár nem vagyunk egy tengeri hal fogyasztó nemzet, azért jobb ha tudunk róla, hogy a nagy testű tengeri halak (pl.cápa, kardhal, makréla, tonhal, sügér, stb) nemigen javallotak a magas higanytartalmuk miatt. A kisebb óceáni halak, a kagyló, a konzerves tonhal viszont fogyasztható, ha nem lépjük túl a heti 340 g-ot.

Véres csirkecomb? 

A nyers vagy félig átsült húsok, hamburger húspogácsák, szárnyasok veszélyesek ellenségei a terhes kismamáknak. Tartsuk távol a tányérunkat, így a kisbabánkat is a sületlen húsban lévő baktériumoktól (E.coli, Salmonella, Trichinella) és megóvjuk magunkat egy kellemetlen gyomorrontástól, mérgezéstől vagy a toxoplazmózistól. Figyelem! Sütés előtt, ha megmossuk a húst, akkor azzal csak szétfröcsköljük a baktériumokat a mosogatóba, a vízzel való lemosás nem pusztíatja el a bacikat, csak a hő.

Ehetünk-e tojásrántottát?

Igen, ha jól át van sütve. Kerülni kell azonban a lágy tojás, a félig sült rántotta, a tükörtojás, a nyers tojással kevert túrós palacsinta vagy a nyers tojással készült tiramisu fogyasztását. Valamint csak biztos minőségű tojást vásároljunk. Ne okozzunk magunknak egy kellemetlen szalmonella-fertőzést.

Ehetünk-e lágy sajtokat?

Igen. Ezen lehet sokan meglepődtök, de ha pasztőrözött tejből készült lágy sajtok kivétel nélkül fogyaszthatóak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>